Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/12/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Οι πληρωμές, σύμφωνα με το σχεδιασμό, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν από τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το ποσόν κυμαίνεται από 200 έως 1.200 ευρώ, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το ετήσιο εισόδημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, με ανώτατο όριο τις 27.000 ευρώ (βλέπε αναλυτικό πίνακα στο τέλος).

Οι λεπτομέρειες για την καταβολή του φετινού «κοινωνικού μερίσματος» καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη και της υφυπ. Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου. Περισσότερες πληροφορίες στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α.

-Επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 4ου και τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς «χρειάζεται» η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για οριακή αύξηση της τάξεως του 0,8% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το κονδύλι του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου περιορίστηκε στα 16,351 δισ. ευρώ έναντι 17,434 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

-Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών των ενστόλων, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ. Στην απόφαση σημειώνεται,  ότι το ποσό των αναδρομικών θα καταβληθεί εφάπαξ έως τις 27 Ιανουαρίου με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το ποσό αυτό, θα εξαντληθεί στην παρακράτηση 20% που θα διενεργηθεί.

-Παγωμένος θα παραμείνει και το 2019 ο φόρος υπεραξίας 15% που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων... Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η φορολόγηση στην αγορά ακινήτων φαίνεται ήδη επιβαρυμένη, αφού οι φόροι στην περιουσία είναι αυξημένοι κατά 403% σε σχέση με το 2009. Πάντως, εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Πρόκειται για έναν φόρο ο οποίος νομοθετήθηκε το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

-Με υψηλότερο κόστος ενέργειας έως και 60% από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη, επιβαρύνονται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό.  Ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν αξιοποιήσει τα περιθώρια του ευρωπαϊκού πλαισίου για να ενισχύσουν την παραγωγική τους βάση.

-Φορολογικές απαλλαγές, σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 έτη, ταχεία αδειοδότηση, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων και επιχορήγηση, τόσο για ερευνητικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προβλέπει το νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team