Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/01/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

Διαφοροποιήσεις στο κόστος πλασματικών ετών φέρνει το 2019, για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους- επιστήμονες και τους αγρότες, το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές. Αντίθετα, για τους δημοσίους υπαλλήλους, το κόστος αυξάνεται, ακολουθώντας τη σταδιακή, από το 2017 έως και το 2020, αύξηση των εισφορών που προβλέπεται για το Δημόσιο, ως εργοδότης.

Αγοράζοντας κανείς τον χρόνο ασφάλισης, μπορεί να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, όμως, δεν συμφέρει όλους η εξαγορά. Αφορά κυρίως, σε όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια, να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά, με διατάξεις του 2010,2011, 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας, να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας. Όπως, αφορά και σε αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη, για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Με έναν εκτενή κατάλογο προθεσμιών, αλλά και πληρωμές φόρων που φτάνουν στα 4 δισ. Ευρώ, ξεκινά για τους φορολογούμενους το νέο έτος. Ο Ιανουάριος, μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στο τέλος του 2018 προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, είναι γεμάτος από υποχρεώσεις, ενώ εκτενής είναι και η λίστα με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Στο σκέλος των πληρωμών, τα τέσσερα δισ. Ευρώ, πρέπει να μαζευτούν από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2018 (ή του τελευταίου μήνα του 2018 για τις μεγάλες εταιρείες), αλλά και τους παρακρατούμενους φόρους, ενώ στον κατάλογο των προθεσμιών που πρέπει να τηρηθούν, περιλαμβάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση πινακίδων, η έγκαιρη υποβολή του επιδόματος θέρμανσης, η υποβολή της αίτησης για το επίδομα τέκνων, η δήλωση των κενών χώρων στους δήμους προς αποφυγή προστίμων και προσαυξήσεων από δημοτικούς φόρους και τέλη, όπως επίσης και η δήλωση των επαγγελματιών λογαριασμών στην εφορία, υπό την απειλή υψηλών προστίμων, για όσους δεν τηρήσουν τις προθεσμίες.

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου δωρεών - γονικών παροχών χρηματικών ποσών, προαναγγέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

Έπιασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων τον Νοέμβριο του 2018 την ώρα όπου οι φορολογούμενοι άφηναν εκ νέου απλήρωτους φόρους 801 εκατ. ευρώ και 7.083 οφειλέτες έμπαιναν στη μακρά λίστα των προσώπων που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μόνο τον Νοέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους εισοδήματος 180 εκατ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ 170 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 282 εκατ. ευρώ.

Τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έρχονται να επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες εντός των οποίων οι πολίτες επιχειρούν- χωρίς να τα καταφέρνουν σε πολλές περιπτώσεις- να ικανοποιήσουν εμπρόθεσμα της φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους.


Θέματα αγοράς 

Διευρύνεται η λίστα των επαγγελματικών κλάδων στους οποίους είναι υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με πλαστικό χρήμα και η εγκατάσταση POS. Η έκδοση της σχετικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας αναμένεται εντός των ημερών, ενώ όσοι έχουν ήδη υποχρέωση εγκατάστασης POS θα πρέπει έως τις 15 Ιανουαρίου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσχολικής εκπαίδευσης, επισκευής και συντήρησης σκαφών, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Η πρόσληψη περίπου 30.000 ανέργων που είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του ΟΑΕΔ αναµένεται µε πέντε προγράµµατα του Οργανισµού που θα «τρέξουν» εντός του α' τριµήνου του 2019. Τα συγκεκριµένα προγράµµατα έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕ∆. Τα προγράµµατα αφορούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά στοχεύουν και στην κατάρτιση ανέργων σε κλάδους αιχµής της οικονοµίας.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team