Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/11/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Παγίδες για εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα κρύβουν και το 2019 οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ο λόγος είναι, ότι εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων αυτών, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν πολύ υψηλά τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα, μεγαλύτερα από τα πραγματικά αποκτηθέντα, με συνέπεια να υποστούν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις και παράλληλα να απολέσουν δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και δικαιώματα απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

-Μπαράζ φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχουν ξεκινήσει τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ με σκοπό να προλάβουν να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα από τις λογιστικές διαφορές και τις φορολογικές παραβάσεις που θα εντοπίσουν.

Στις 31/12/2018 λήγουν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και προστίμων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή διαμορφώθηκε πρόσφατα με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγιναν αποδεκτές από τη Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

-Σειρά τροπολογιών έχει καταθέσει προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομίας, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, για τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τους δύο κύκλους λειτουργίας του Αναπτυξιακού Νόμου.

Οι κυριότερες νομοθετικές παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:

α) Ο πρώτος άξονας αφορά τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στον τρόπο παροχής των ενισχύσεων, ώστε να είναι ταχύτερη και απλούστερη για τους επενδυτές.

β) Ο δεύτερος άξονας της νομοθετικής παρέμβασης αφορά σε πρόσθετες δυνατότητες που παρέχονται για την ολοκλήρωση ώριμων επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους.

γ) Ο τρίτος άξονας παρέμβασης αφορά τη δημιουργία ενός ουσιαστικά νέου καθεστώτος ενισχύσεων, με την ίδρυση ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών επιχειρηματικού κινδύνου «Ταμείων Συμμετοχών» (Fund of Funds) που συγκροτείται στη βάση της συμμετοχής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

δ) Ο τελευταίος, τέταρτος άξονας, αφορά την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών (ν. 3427/2005).

-Από 1/1/2019 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

-Τελευταία ευκαιρία για 4.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους. «Παράθυρο» ευκαιρίας λίγων μηνών, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2019, επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση, με πρόταση που έχει καταθέσει στην τρόικα με στόχο να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 10,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ζητήσει η ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων να έχει έκτακτο χαρακτήρα, δηλαδή να παραμείνει ανοικτή για 3 ή 6 μήνες. Η πρόταση προβλέπει οι οφειλές να μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 120 δόσεις. 

-Στη Βουλή θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών από 1/1/2019, σύμφωνα και με τη υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, θα μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/ μήνα.

-Για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούν να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά, καθώς το δημόσιο ταμείο δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν αναδρομικά των συντάξεων.

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει αναδρομική ισχύ για όλους, υπενθυμίζοντας ότι έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο που προβλέπει πλαφόν 16,2% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και συνεπώς, όπως υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ, οποιαδήποτε άλλη απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές, θα προσέκρουε σε αυτό το νόμο.

-Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που θα δέχεται τις αιτήσεις διαγραφείς παλαιών οφειλών. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την δημιουργία της πλατφόρμας βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Οι πρώτες τρεις υπουργικές αποφάσεις, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφών, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, έχουν ήδη καταρτιστεί και αναμένεται να υπογραφούν από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, όταν είναι έτοιμη και η πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Καθώς βέβαια πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά διαγραφή παλαιών οφειλών, η διαδικασία βάσει του σχεδιασμού, αφενός θα διευκολύνει τους οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις με απλά και κατανοητά βήματα, αφετέρου θα προβλέπει όλες τις απαιτούμενες δικλείδες ασφάλειας που θα αποτρέπουν πιθανή εκμετάλλευση των ευνοϊκών διατάξεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.


Πολιτικές εξελίξεις

-Εκλογικό σκηνικό με σκάνδαλα, παροχές και δεσμεύσεις περί εξάντλησης της τετραετίας στήνει η κυβέρνηση, αναμένοντας την απόφαση των Θεσμών για τα συντάξεις και τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση προς το τέλος Ιανουαρίου, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο των εκλογών.


Διεθνείς εξελίξεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για μία συνεδρίαση  με έντονο άρωμα Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να έχει και «ολίγη» από Ελλάδα. Η χώρα μας απουσιάζει από την επίσημη ατζέντα και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν είναι μεταξύ των θεμάτων, που προκαλούν πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους.

Ωστόσο, στο περιθώριο αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για το φλέγον θέμα των συντάξεων. Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει αναφέρει, ότι η απόφαση για τις συντάξεις θα ληφθεί εντός του Νοεμβρίου με μία έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις 13-14 Δεκεμβρίου. 


Χρήσιμη ενημέρωση

-Ξεκινά σήμερα Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου σταδιακά η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 δήμων όλης τη χώρας.

Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της Επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Τη Δευτέρα, ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team